Dosar penal pentru vătamare corporală din culpă si părăsirea locului accidentului. Avocat specializat în infrațiuni rutiere

Avocat Patrascu Razvan din Bucuresti,  cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul infractiunilor rutiere, vă poate ajuta prin oferirea de asistență și reprezentarea juridică în urma săvârșirii  infracţiunilor prevazute si pedepsite de art. 196 Cod penal, constănd in vătamarea corporală din culpă si art. 338 Cod penal, constănd in părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.

Obiectul juridic al infractiunii prev. si ped. de art. 338 Cod penal este reprezentat in principal de relațiile sociale privitoare la siguranța circulației pe drumurile publice, pentru ocrotirea careia, legiuitorul a instituit în sarcina conducătorilor auto implicați in accidente rutiere obligația de a nu parasi locul accidentului fara incuviințarea organelor de poliție.
Rațiunea impunerii de către legiuitor a unei atare obligații, rezida din aceea ca, in momentul producerii unui accident de circulație, organele judiciare sunt chemate să stabileasca cu acuratețe imprejurarile producerii accidentului, să identifice persoanele suspecte de comiterea acestuia, sa adune probe concludente in vederea conturarii unei imagini cat mai clare asupra condițiilor reale care sa serveasca in operațiunea de tragere la răspundere penala a celor vinovați.
In subsidiar, sunt protejate și relațiile sociale privind infaptuirea justiției, intrucat parasirea locului accidentului poate impieta asupra stabilirii modului in care s-a produs accidentul, dar și asupra tragerii la raspundere a persoanelor vinovate.

Oferim asistență juridică/reprezentare în procesul penal, atat pentru suspect/inculpat cat si pentru persoana vatamata și asigurăm realizarea unei strategii de aparare eficente adaptate în interesul clientului, raportându-ne la probele din dosarul cauzei.

În acest demers, trebuie să prezentați cu exactitate toate detaliile cazului dumneavoastră avocatului, care asigura confidențialitatea absolută a informatiilor primite și care vă poate prezenta raportat la situația de fapt expusă, variantele legale existente, rezultatele preconizate, precum și indicații privind cea mai bună cale legală de urmat.

Faptul că sunteți suspect sau inculpat într-o cauza de natură penală nu este echivalent cu a fi găsit vinovat și condamnat de către o instantă de judecată. Suspectul/inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie care obligă organele judiciare (procurori, organe de cercetare penală şi instanţe judecătoreşti) să-l trateze că pe o persoană nevinovată, orice îndoială profitând celui acuzat.

Un avocat specializat în drept penal vă oferă o consiliere adecvată, știind totodată să acționeze operativ pentru ca drepturile și libertățile dumneavoastră să fie protejate.

Contactați-ne acum la numărul de telefon: 0724 511 669 sau trimiteți un e-mail la adresa: cabinet@avocatpatrascu.ro.

Jurisprudență:

Decizia nr. 78/A din 29 martie 2018 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

1. Fapta săvârşită din culpă, de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, constând într-un accident de circulaţie prin care se produc faţă de două persoane leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin 1-2 zile de îngrijiri medicale, constituie infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi se încadrează în dispoziţiile art. 196 alin. (1) şi (4) C. pen. În acest caz, varianta agravată prevăzută în art. 196 alin. (3) C. pen. nu este incidentă, întrucât această variantă agravată se raportează la dispoziţiile art. 196 alin. (2) C. pen. şi implică producerea consecinţelor prevăzute în art. 194 alin. (1) C. pen., fiind inaplicabilă în ipoteza în care, faţă de două sau mai multe persoane, se produc exclusiv urmările prevăzute în art. 193 alin. (2) C. pen.

2. Părăsirea locului accidentului de circulaţie, prin care s-au produs faţă de două persoane leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin 1-2 zile de îngrijiri medicale, de către conducătorul vehiculului, anterior sosirii organelor de poliţie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 338 alin. (1) C. pen. Conducătorul vehiculului nu poate invoca eroarea asupra urmărilor produse prin accident - care, atunci când constau exclusiv în pagube materiale, determină incidenţa dispoziţiilor art. 338 alin. (3) lit. a) C. pen. -, în cazul în care nu a depus nicio diligenţă pentru clarificarea acestora.     

 

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published