Sesizare ICCJ. Incadrarea juridica in cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive și a băuturilor alcoolice
Curtea de Apel Cluj a sesizat ÎCCJ în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
Dacă fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi care se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii cu conţinut alternativ prev. de art. 336 alin. (1) şi (2) Cod Penal sau întruneşte elementele de tipicitate a două infracţiuni cu conţinuturi alternative în concurs ideal, prev. de art. 336 alin. (1) Cod Penal şi art. 336 alin. (2) Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. (2) Cod Penal.
Completul de judecată al Curții de Apel a opinat in sensul că există două posibilități de apreciere:
1) fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/I alcool pur in sânge si care se afla sub influenta unor substanțe psihoactive presupune comiterea a două acte cu conținuturi distincte, lipsite de omogenitate material si juridică, care nu permit reținerea unității de infracțiune, ci a unei pluralități de infracțiuni (cazul infracțiunilor cu conținuturi alternative).
2) fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care lamomentul prelevării mostrelor biologice, a avut o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur in sânge si care se afla sub influenta unor substanțe psihoactive constituie o acțiune unică de conducere, care își găsește corespondent in modalități diferite de săvârșire, dar acest lucru nu afectează unitatea infracțiunii (cazul infracțiunii cu conținut alternativ). Termenul de soluționare a sesizării este 23.02.2022.
Leave a comment
Please note, comments must be approved before they are published