Consumul de droguri la volan

Avocat Patrascu Razvan din Baroul Bucuresti,  cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul infractiunilor rutierevă poate ajuta prin oferirea de asistență și reprezentarea juridică în urma săvârșirii infracţiunii prevazute si pedepsite de art. 336 Cod penal, constănd in conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Conform dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 2 Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 

 Dacă în cazul consumului de alcool, legiuitorul a stabilit o limită a îmbibației alcoolice de 0,80 g/l alcool pur în sânge dincolo de care fapta constituie infracțiune, așa încât la stabilirea gravității în concret a faptei și, deci, la individualizarea judiciară a pedepsei este avut în vedere și un criteriu obiectiv, respectiv valoarea mai mică sau mai mare a alcoolemiei stabilite în cauză, in situația consumului de substanțe psihoactive, nu este stabilită o valoare a concentrației care să aibă relevanță penală, simplul consum urmat de conducerea autovehiculului pe drumurile publice constituind infracțiune. 

 În acest context, se reține orientarea exprimată de Curtea Constituțională a României , care a reținut în considerentele Deciziei nr. 138/2017 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (2) din Codul penal aceea că ″ legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta în orice situație de conducere a unui vehicul ulterior consumului unor substanțe psihoactive, prin consum înțelegându-se introducerea în organismul uman a unui produs, indiferent dacă acesta a fost dizolvat, impregnat, dispersat sau diluat, în una dintre următoarele modalități: pe cale orală ori injectabilă, inhalare, fumat sau aplicarea externă pe corpul unei persoane, în orice alt mod, în așa fel încât produsul să ajungă în corpul unei persoane [art. 2 lit. f) din Legea nr. 194/2011, republicată]. Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influența unor substanțe psihoactive este urmarea unui abuz - ceea ce presupune consumul plantelor, substanțelor și preparatelor ce conțin substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripții medicale - sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripție medicală licită a medicamentelor aflate sub controlul legislației naționale, întrucât destinatarii textului de lege criticat desfășoară o activitate cu risc permis, scop în care sunt supuși unor forme de școlarizare, așa încât este vorba de persoane avizate și diligente, care, pe durata deținerii permisului de conducere, au obligația de a rămâne la curent cu normele legale în materie ″.
 Pentru a dovedi, însă, gravitatea concretă a faptei, care să justifice aplicarea unei sancțiuni mai aspre sau alegerea unui alt regim de executare a pedepsei, trebuie stabilit dacă în concret fapta a prezentat un pericol mai mare prin raportare atât la valorile din buletinul de analiză toxicologică, dar și la alte elemente de fapt, cum ar fi starea inculpatului la momentul depistării în trafic (de exemplu conștient-neconștient, pupile dilatate, respirație greoaie, aptitudinea de a urma cu succes anumite teste simple de echilibru, etc). 

In exercitarea dreptului la aparare, suspectul/inculpatul, poate solicita o expertiza la INML care sa stabileasca in raport de concentrația de drog depistată, dacă respectiva concentrație poate fi rezultatul unui consum anterior (de ex. declara ca a consumat acum 2 saptamani), daca această concentrație poate duce la alterarea capacității de atenție și concentrare necesare conducerii unui autovehicul etc.

Oferim asistență juridică/reprezentare în procesul penal pentru suspect/inculpat și asigurăm realizarea unei strategii de aparare eficente în interesul clientului, adaptată la situația concretă a acestuia, raportându-ne la probele din dosarul cauzei.

În acest demers, trebuie să prezentați cu exactitate toate detaliile cazului dumneavoastră avocatului, care asigura confidențialitatea absolută a informatiilor primite și care vă poate prezenta raportat la situația de fapt expusă, variantele legale existente, rezultatele preconizate, precum și indicații privind cea mai bună cale legală de urmat.

Faptul că sunteți suspect sau inculpat într-o cauza de natură penală nu este echivalent cu a fi găsit vinovat și condamnat de către o instantă de judecată. Suspectul/inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie care obligă organele judiciare (procurori, organe de cercetare penală şi instanţe judecătoreşti) să-l trateze că pe o persoană nevinovată, orice îndoială profitând celui acuzat.

Un avocat specializat în drept penal vă oferă o consiliere adecvată, știind totodată să acționeze operativ pentru ca drepturile și libertățile dumneavoastră să fie protejate.

Contactați-ne acum la numărul de telefon 0724 511 669 sau trimiteți un e-mail la adresa cabinet@avocatpatrascu.ro.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published