Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
Infractiunile rutiere sunt infractiuni de pericol a caror comitere poate constitui cauza principala a unor evenimente cu consecinte cat priveste viata, integritatea corporala a persoanelor sau patrimoniul acestora.
Afectarea capacitatii intelective in conditiile consumului unei anumite cantitati de alcool se traduce in incapacitatea functionala a individului de a mai reactiona, consumul de alcool incetinind functionalitatea sistemului nervos central, alcoolul blocand o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier alterand astfel perceptiile, emotiile, miscarea, vederea si auzul persoanei.
Stabilind un anumit nivel minimal peste care consumul de alcool intra in sfera ilicitului penal, legiuitorul a avut in vedere tocmai aceste aspecte de ordin organic care survin independent de starea de sanatate, varsta, consumul de alimente etc.
Conducerea unui vehicul in intervalul de timp in care alcoolul poate produce modificari de comportament este sanctionata fie prin intermediul unei contraventii, cand imbibatia alcoolica este de 0.80 g/l alcool pur in sange sau mai mica, fie prin intermediul unei infractiuni, cand concentratia depaseste aceasta limita.
Cand valoarea alcoolemiei in aerul expirat este de 0,40 mg/l sau mai mare, este obligatorie recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, conducatorul auto fiind condus la o unitate sanitara si i se intocmeste dosar de cercetare penala, deoarece fapta acestuia constituie infractiune.
In ceea ce priveste consumul de substante psihotrope, trebuie retinut ca legiuitorul nu a stabilit o limita care sa determine incidenta unei infractiuni sau contraventii, ca atare ingerarea unor astfel de substante urmata de conducerea unui vehicul reprezinta infractiune.
Norma incriminatoare
ART. 336 Cod penal
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive**), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevazuta de art. 336 cod penal are correspondent in art. 87 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata. Infractiunea este reglementata intr-o varianta simpla, o varianta asimilata si o varianta agravata.
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 732/2014 (#M8), a constatat că sintagma "la momentul prelevării mostrelor biologice" din cuprinsul dispoziţiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.
**) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
Obiectul juridic este reprezentat de relatiile sociale privind siguranta circulatiei pe drumurile publice, siguranta ce presupune interdictia de a conduce un autoturism cu depasirea limitei de imbibatie alcoolia prevazuta de lege sau sub influenta substantelor psihoactive.
Obiectul material
Aceasta infractiune nu are obiect material, valoarea ocrotita, respectiv, siguranta traficului rutier, este una abstracta.
Subiectii infractiunii
In cazul variantelor prevazute in alin. 1 si 2 subiectul activ este necircumstantiat, poate fi orice persoana fizica. Pentru retinerea infractiunii nu este necesar ca subiectul activ sa posede permis de conducere, in cazul in care conducerea unui vehicul cu depasirea limitelor imbibatiei alcoolice sau sub influenta substantelor psihoactive se face de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, se va retine concurs de infractiuni.
Pentru varianta de la alin. 3, subiectul activ trebuie sa aiba o calitate speciala si anume sa efectueze transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori sa se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Locul si timpul savarsirii infractiunii, tipicitatea infractiunii nu presupune nicio conditie de loc.
In cazul variantei reglementata la alin. 3, subiectul activ trebuie sa se afle in timpul în procesului de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Latura obiectiva
Elemental material al infractiunii se realizeaza prin actiunea de a conduce un vehicul.
Conform textului de lege, in cazul variantei prevazuta la alin. 1 persoana care conduce trebuie sa aiba la momentul recoltarii mostrelor biologice o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.
Prin Decizia nr. 732/16.12.2014 Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata si a constatat ca sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice” din cuprinsul art. 336 alin. 1 Cod penal este neconstitutionala.
Curtea a retinut in motivare ca îmbibația alcoolică se determină prin analiza toxicologică a mostrelor biologice recoltate la un moment de timp mai mult sau mai puțin îndepărtat de momentul săvârșirii infracțiunii, care este cel al depistării în trafic a conducătorului vehiculului. Condiția ca îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge să existe la momentul prelevării mostrelor biologice plasează, astfel, consumarea infracțiunii la un moment ulterior săvârșirii ei, în condițiile în care de esența infracțiunilor de pericol este faptul că acestea se consumă la momentul săvârșirii lor. Odată cu oprirea în trafic încetează starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite de dispozițiile art.336 din Codul penal, astfel încât, raportat la momentul prelevării mostrelor biologice, tragerea la răspundere penală nu se justifică. Stabilirea gradului de îmbibație alcoolică și, implicit, încadrarea în sfera ilicitului penal în funcție de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârșirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu și exterior conduitei făptuitorului în vederea tragerii la răspundere penală, în contradicție cu normele constituționale și convenționale mai sus menționate.
In practica judiciara, dupa publicarea acestei Decizii, unele instante au considerat ca textul de lege este functional fara sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice”, declarata neconstitutionala, continutul infractiunii revenind din acest punct de vedere la cel in vigoare anterior modificarilor legislative din 1 februarie 2014. Astfel, s-a revenit la sistemul recoltării a două probe de sânge și al recalculării alcoolemiei din momentul conducerii vehiculului.
Au fost si instante care au pronuntat solutii de achitare intemeiate pe dispozitiile art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod proc.pen. cu motivarea ca efectul Deciziei CCR este acela ca norma penala nu mai pastreaza configuratia tipica, iar consecinata ar fi dezincriminarea faptei.
In cazul variantei asimilate prevazute in alin. 2, elementul material al infractiunilor consta tot in actiunea de a conduce un vehicul, dar sub influenta substantelor psihoactive.
In cazul variante agravante de la alin. 3, elementul material consta in actiunea de conducere de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului sau a substantelor psihoactive care efectueaza transport de persoane, transport de substante sau produse periculoase. Textul se refera si la cei care se afla în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere(instructorul) sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere(examinatorul).
Latura subiectiva
Vinovatia trebuie sa existe sub forma intentiei directe sau indirecte.
Sanctiuni
Pentru varianta tip si varianta asimilata, sanctiunea este pedeapsa cu inchisoarea de la unu la 5 ani, alternativ cu pedeapsa amenzii.
Pentru varianta agravanta, sanctiunea este pedeapsa inchisorii de la 2 la 7 ani.
Pentru consultanta, asistenta juridica/reprezentare in fata organelor judiciare, contactați-ne la numărul de telefon 0724 511 669 sau trimiteți un e-mail la adresa cabinet@avocatpatrascu.ro.
2 comments
Nu sunt sanse, de regula, in sange iese dublul valorii din aerul expirat.
Cu stima,
Av. Patrascu Razvan
Tel: 0724511669
www.avocatpatrascu.ro
Am fost prins sub influența alcoolului , 0.80 in aierul expirat sunt șanse în sânge sa Ami iase mai puțin dacă cu o oră înainte mâncasem bine grătar? Și băusem multe lichide