Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal)

   

Experiență de peste 25 de ani în domeniul infracțiunilor rutiere. Eficiență și profesionalism.

 Infractiunile rutiere sunt infractiuni de pericol a caror comitere poate constitui cauza principala a unor evenimente cu consecinte cat priveste viata, integritatea corporala a persoanelor sau patrimoniul acestora.

     Afectarea capacitatii intelective in conditiile consumului unei anumite cantitati de alcool  se traduce in incapacitatea functionala a individului de a mai reactiona, consumul de alcool incetinind functionalitatea sistemului nervos central, alcoolul blocand o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier alterand astfel perceptiile, emotiile, miscarea, vederea si auzul persoanei.

     Stabilind un anumit nivel minimal peste care consumul de alcool intra in sfera ilicitului penal, legiuitorul a avut in vedere tocmai aceste aspecte de ordin organic care survin independent de starea de sanatate, varsta, consumul de alimente etc.

     Conducerea unui vehicul in intervalul de timp in care alcoolul poate produce modificari de comportament este sanctionata fie prin intermediul unei contraventii, cand imbibatia alcoolica este de 0.80 g/l alcool pur in sange sau mai mica, fie prin intermediul unei infractiuni, cand concentratia depaseste aceasta limita.

     Cand valoarea alcoolemiei in aerul expirat este de 0,40 mg/l sau mai mare, este obligatorie recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, conducatorul auto fiind condus la o unitate sanitara si i se intocmeste dosar de cercetare penala, deoarece fapta acestuia constituie infractiune.

     In ceea ce priveste consumul de substante psihoactive, trebuie retinut ca legiuitorul nu a stabilit o limita care sa determine incidenta unei infractiuni sau contraventii, ca atare ingerarea unor astfel de substante urmata de conducerea unui vehicul reprezinta infractiune.

      Mostrele biologice ce pot fi recoltate de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, sunt reprezentate prin sânge, pentru determinarea alcoolemiei si sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a substanţelor psihoactive.

     Recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea acestora.

Norma incriminatoare

 ART. 336 Cod penal

    Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

    (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive**), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

    (3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

     Infractiunea de  conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevazuta de art. 336 cod penal are correspondent in art. 87 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata. Infractiunea este reglementata intr-o varianta simpla, o varianta asimilata si o varianta agravata.

    *) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 732/2014 (#M8), a constatat că sintagma "la momentul prelevării mostrelor biologice" din cuprinsul dispoziţiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională.

    **) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

 Obiectul juridic este reprezentat de relatiile sociale privind siguranta circulatiei pe drumurile publice, siguranta ce presupune interdictia de a conduce un autoturism cu depasirea limitei de imbibatie alcoolia prevazuta de lege sau sub influenta substantelor psihoactive.

Obiectul material

     Aceasta infractiune nu are obiect material, valoarea ocrotita, respectiv, siguranta traficului rutier, este una abstracta.

Subiectii infractiunii

     In cazul variantelor prevazute in alin. 1 si 2 subiectul activ este necircumstantiat, poate fi orice persoana fizica. Pentru retinerea infractiunii nu este necesar ca subiectul activ sa posede permis de conducere, in cazul in care conducerea unui vehicul cu depasirea limitelor imbibatiei alcoolice  sau sub influenta substantelor psihoactive se face de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, se va retine concurs de infractiuni.

     Pentru varianta de la alin. 3, subiectul activ trebuie sa aiba o calitate speciala si anume sa efectueze transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori sa se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Locul si timpul savarsirii infractiunii, tipicitatea infractiunii nu presupune nicio conditie de loc.

     In cazul variantei reglementata la alin. 3, subiectul activ trebuie sa se afle in timpul în procesului de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Latura obiectiva

     Elemental material al infractiunii se realizeaza prin actiunea de a conduce un vehicul.

     Conform textului de lege, in cazul variantei prevazuta la alin. 1 persoana care conduce trebuie sa aiba la momentul recoltarii mostrelor biologice o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

     Prin Decizia nr. 732/16.12.2014 Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata si a constatat ca sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice” din cuprinsul art. 336 alin. 1 Cod penal este neconstitutionala.

     Curtea a retinut in motivare ca îmbibația alcoolică se determină prin analiza toxicologică a mostrelor biologice recoltate la un moment de timp mai mult sau mai puțin îndepărtat de momentul săvârșirii infracțiunii, care este cel al depistării în trafic a conducătorului vehiculului. Condiția ca îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge să existe la momentul prelevării mostrelor biologice plasează, astfel, consumarea infracțiunii la un moment ulterior săvârșirii ei, în condițiile în care de esența infracțiunilor de pericol este faptul că acestea se consumă la momentul săvârșirii lor. Odată cu oprirea în trafic încetează starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite de dispozițiile art.336 din Codul penal, astfel încât, raportat la momentul prelevării mostrelor biologice, tragerea la răspundere penală nu se justifică. Stabilirea gradului de îmbibație alcoolică și, implicit, încadrarea în sfera ilicitului penal în funcție de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârșirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu și exterior conduitei făptuitorului în vederea tragerii la răspundere penală, în contradicție cu normele constituționale și convenționale mai sus menționate.

     In practica judiciara, dupa publicarea acestei Decizii, unele instante au considerat ca textul de lege este functional fara sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice”, declarata neconstitutionala, continutul infractiunii revenind din acest punct de vedere la cel in vigoare anterior modificarilor legislative din 1 februarie 2014. Astfel, s-a revenit la sistemul recoltării a două probe de sânge și al recalculării alcoolemiei din momentul conducerii vehiculului.

     Au fost si instante care au pronuntat solutii de achitare intemeiate pe dispozitiile art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod proc.pen. cu motivarea ca efectul Deciziei CCR este acela ca norma penala nu mai pastreaza configuratia tipica, iar consecinata ar fi dezincriminarea faptei.

     In cazul variantei asimilate prevazute in alin. 2, elementul material al infractiunilor consta tot in actiunea de a conduce un vehicul, dar sub influenta substantelor psihoactive.

Potrivit textului incriminator, în speță art.336 alin. 2 C .pen., constituie infracțiune fapta persoanei care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere și care se află sub influența unor substanțe psihoactive.

In jurisprudență, s-a arătat că pentru a ne afla în prezența acestei infracțiuni de pericol este necesar să se stabilească dacă conducătorul vehiculului se afla sau nu sub influența unor substanțe psihoactive. Chiar dacă legea nu definește în nici un fel noțiunea de conducere sub influența unor substanțe psihoactive, este evident că această împrejurare trebuie dovedită și nu doar prezumată. Faptul că legea nu prevede o limită inferioară a concentrației de drog în sânge similar infracțiunii de conducere a vehiculului sub influența băuturilor alcoolice, nu denotă, intenția legiuitorului de a pedepsi o asemenea faptă indiferent de concentrația substanței în probele biologice, ci, odată ce s-a optat pentru sintagma „sub influența”, s-a dorit să fie sancționat penal orice conducător de vehicul care se afla sub influența unor substanțe psihoactive și nu orice conducător de vehicul care a consumat substanțe psihoactive.

     In cazul variante agravante de la alin. 3, elementul material consta in actiunea de conducere de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului sau a substantelor psihoactive care efectueaza transport de persoane, transport de substante sau produse periculoase. Textul se refera si la cei care se afla în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere(instructorul) sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere(examinatorul).

Latura subiectiva

     Vinovatia trebuie sa existe sub forma intentiei directe sau indirecte.

Sanctiuni

     Pentru varianta tip si varianta asimilata, sanctiunea este pedeapsa cu inchisoarea de la unu la 5 ani, alternativ cu pedeapsa amenzii.

     Pentru varianta agravanta, sanctiunea este pedeapsa inchisorii de la 2 la 7 ani.

Avocatul Pătrașcu Răzvan din Baroul Bucuresti, avocat specializat in drept penal, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul juridic, va oferă asistentă juridică și reprezentare de specialitate în fața organelor de urmărire penală, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, în faţa judecătorului de cameră preliminară precum și în fața completelor de judecată, în faza judecăţii, la toate nivelele jurisdicționale: fond/apel ori în căi extraordinare de atac, in cazul infracţiunilor precum: punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (art. 334 Cod penal), conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal), conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal), refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice (art. 337 Cod penal), părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia (art. 338 Cod penal), împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice (art. 339 Cod penal), nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor (art. 340 Cod penal),  uciderea din culpă( art. 196 Cod penal), vătămarea corporală din culpă ( art. 193 Cod penal).

După epuizarea tuturor căilor de atac interne, asigurăm asistență juridică și reprezentarea persoanelor împotriva statului Român în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea drepturilor recunoscute prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Oferim asistență juridică în procesul penal atât pentru suspect sau inculpat cât și pentru persoana vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente și asigurăm realizarea unei strategii în dosarul penal în interesul clientului adaptată la situația concretă a acestuia raportându-ne la probele din dosarul cauzei.

Știm că o condamnare vă poate afecta negativ viața personală și profesională în mai multe moduri.

Dacă ați fost acuzat de o infracțiune, indiferent dacă sunteți vinovat sau nevinovat, veți avea nevoie de un avocat calificat în domeniul dreptului penal pentru a vă apăra drepturile și a lupta împotriva acuzațiilor.

DE CE SĂ NE ALEGEȚI?

Deoarece reputația și libertatea dumneavoastră sunt în joc, gestionăm toate cazurile cu atenție și agresivitate.

Iată 5 motive pentru care ar trebui să ne alegeți:

NE OCUPĂM EXCLUSIV DE CAUZE DE NATURĂ PENALĂ

Apărarea in cauze de natură penală este un domeniu de drept foarte specializat, care necesită cunoaștere aprofundată a legilor care sunt în continuă schimbare și experiența de a folosi aceste legi în beneficiul clienților.

AVEM EXPERIENȚA NECESARĂ

De-a lungul anilor în care am practicat dreptul penal și am interacționat cu clienții noștri, am construit o bază solidă de cunoștințe juridice și abilități în fața organelor judiciare, care pot fi obținute doar din anii de muncă în acest mediu. Dacă sunteți acuzat de savarsirea unei infracțiuni, aveți nevoie de un avocat penalist cu experiență pentru a vă proteja viitorul.

ȘTIM CUM SĂ CONSTRUIM O APĂRARE SOLIDĂ ȘI EFICENTĂ

Cele două secrete pentru apărarea cu succes a unui client împotriva acuzațiilor penale sunt o combinație complexă de studiu și practică.

Prin experiența acumulată în peste 25 de ani de practică, asigurăm realizarea unei strategii în dosarul penal în interesul clientului, adaptată la situația concretă a acestuia, raportându-ne la probele din dosarul cauzei, urmănd să îi prezentăm toate variantele legale existente, rezultatele preconizate, precum și indicații privind cea mai bună cale legală de urmat.

SUNTEM AICI PENTRU A LUPTA PENTRU DVS

Vă oferim întotdeuna o consiliere adecvată, știind totodată să acționăm operativ pentru ca drepturile și libertățile dumneavoastră să fie protejate.

Considerăm că fiecare client are nevoie de un avocat, cineva în care clientul poate crede si în care să aibă încredere ca o să îi fie alături la fiecare pas in procesul penal, de la început până la sfârșit.

NOUĂ CHIAR NE PASĂ DE PROBLEMELE DVS

Știm că treceți printr-o perioadă dificilă din viață și nu trebuie să o faceți singur. Împreuna vom forma o echipă cu un singur obiectiv: să obținem o soluție favorabilă pentru dvs!

Contactează-ne acum la 0724 511 669 pentru o evaluare și pentru a vă explica diferența pe care o poate face un avocat penalist cu privire la rezultatele cazului dvs!

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published