Warning: Creating default object from empty value in /home/ravo5441/public_html/forum/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 164
Noul Cod penal reduce pedepsele pentru ucidere din culpa desi Romania este fruntasa UE la accidente rutiere | Cabinet de Avocat Patrascu Razvan
Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la accidente rutiere cu victime omenesti, dar Noul Cod penal, care va intra in vigoare peste cateva luni, indulceste mult pedepsele pentru uciderea din culpa in circumstante agravante. Noile prevederi reduc pedepsele pentru ucidere din culpa, iar alcoolul este scos din ecuatie.

Pedepse care oricum nu se dadeau nici pana acum, legea fiind interpretata cu maxima indulgenta de catre judecatori.

Diferente in punctele esentiale
In Codul Penal actual consumul de alcool la volan era considerat o circumstanta agravanta a unui accident mortal, ducand imediat la o pedeapsa cu executare, cuprinsa intre 5 si 15 ani. “Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este de la 5 la 15 ani”, este aliniatul aflat inca in vigoare. Iar daca existau mai mult de doua victime, se putea acorda un spor de 3 ani cu executare. Acest paragraf a fost inlocuit cu unul mult mai general: “Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere se sanctioneaza cu inchisoarea de la 2 la 7 ani”, se arata in noul Cod penal. In acest fel, se sugereaza ca “nerespectarea dispozitiilor legale” include si condusul in stare de ebrietate.

Insa alcoolemia descoperita la soferi va reprezenta, in noul Cod penal, o alta infractiune ce va fi pedepsita separat, de la 1 la 5 ani sau cu amenda. In noul Cod pedepsele se vor putea cumula, aceasta fiind diferenta esentiala fata de actuala cutuma penala, unde se aplica pedeapsa cea mai mare.

Mortii se inmultesc, pedepsele se imblanzesc
Se extrag trei concluzii:
1. In vechiul Cod Penal, accidentul mortal comis de un sofer beat se pedepsea automat cu executare, cu o pedeapsa intre 5 si 15 ani. In noul Cod Penal, un sofer beat care a comis un accident mortal primeste maxim 7 ani si nu obligatoriu cu executare.
2. In noul Cod Penal pedeapsa pentru accident mortal se reduce din start la jumatate (de la 5-15 ani la 2-7 ani).
3. In noul Cod Penal, un sofer beat care a omorat un om pe sosea poate primi o simpla amenda pentru circumstanta agravanta ca a consumat alcool. Separat, poate primi o pedeapsa cu suspendare pentru omor din culpa. Profesorul de procedura penala, avocatul Gheorghita Mateut sustine ca tendinta generala in materie de ucidere din culpa este de a pedepsi faptuitorul.

In ultimii 20 de ani 90.000 de romani au murit pe sosele.

Sursa: EVZ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

SEO monitor